Wednesday, April 12, 2006

FEM NUMEROSDos anys de governs progressistes a Catalunya i a Espanya en els quals, més enllà del molt soroll que han estat fent els partits que ara estan a l’oposició, han servit per a que es comenci a visualitzar un gir social en les polítiques públiques. Moltes de les accions dels governs tant d’aquí com d’allà han quedat eclipsades pel procés d’elaboració i aprovació de l’Estatut de Catalunya, però és inevitable que aquesta acció de govern comenci a aflorar.

D’entrada, sé que una relació detallada numèrica pot resultar una mica pesada però és una bona manera, i de vegades l’única, de visualitzar l’acció de govern duta a terme des de fa dos anys fins ara. En l’elaboració dels darrers pressupostos advertíem que la inversió per habitant a Catalunya havia passat en poc més de dos anys de 300 a gairebé 700 euros per habitant i any; que el creixement dels pressupostos era impressionant i que ja estàvem en unes xifres absolutes d’aproximadament 30.000 milions d’euros l’any 2006, la meitat d’aquesta xifra dedicada a polítiques socials.

El departament que més protagonisme adquiria en aquests pressupostos era el d’Educació, amb un increment proper al 30% respecte els de l’any anterior; però també constatàvem més d’un 10% d’increment en el departament de Salut, i augments substancials en Benestar, en Transport Públic, en el Pla de Barris, amén d’un increment de més del 20% dels fons destinats als ajuntaments.

Això és molt fàcil d’explicar si tenim en compte que el govern catalanista i de progrés ha creat 104 noves escoles, 4.200 places més de professors -que encara es veuran incrementades notablement amb el Pacte Nacional d’Educació- i més de 8.000 places en llars d’infants.

S’han iniciat les obres de 38 nous centres d’assistència primària, es construiran 3 nous hospitals i hem incorporat més de 350 metges; 166 nous equipaments per a gent gran o persones amb discapacitat o malaltia mental, 3.500 noves places públiques per a la gent gran i hem augmentat en un 44% els complements de pensions de viduïtat i en un 45% els ajuts per a les famílies.

En matèria de justícia, hem de destacar la creació de 23 nous òrgans judicials i l’inici de la construcció de 15 nous edificis, així com l’ampliació i renovació de la xarxa de centres penitenciaris, amb 11 centres i 6.500 places de nova construcció; 272 noves places en centres de justícia juvenil i més de 2.400 mossos d’esquadra.

No podem oblidar les inversions en carreteres amb més de 500 quilòmetres de noves vies, més de 1.400 milions d’euros per a infrastructures ferroviàries (entre les quals es contemplen les millores del tren de la Pobla ja a punt d’inaugurar), i el començament de 4 nous eixos viaris d’alta capacitat (Vic-Ripoll, Maçanet-Platja d’Aro, Reus-Alcover, Vilanova-Manresa). D’altra banda, en l’àmbit agrari, s’han destinat un total de 206 milions d’euros a la inversió en regadius, 60 milions d’euros pel Segarra-Garrigues, 25 per l’Algerri-Balaguer (aquests dies s’inauguraran 10 nous quilòmetres de canal), 30 pel Garrigues Sud i 25 pel Segrià Sud.

Podríem continuar explicant xifres i més actuacions concretes com la Llei de Barris, les noves propostes d’Habitatge Social, el nou Pla de Xoc d’Infrastructures Culturals amb 144 milions d’euros entre 2005 i 2007 i la construcció de 79 noves biblioteques públiques. El més important és que hem estat capaços de fer-ho sense augmentar la pressió fiscal, reduint en un 21,5% el dèficit donant compliment al Pla de Sanejament i en unes circumstàncies en les quals la nostra economia ha estat capaç de generar 298.000 llocs de treball.

4 Comments:

At 6:14 AM, Blogger Jessica said...

Està molt bé donar a conèixer l'acció de Govern, a més a més de transmetre a la ciutadania que esteu treballant, a més a més de l'Estatut, en tasques més del "dia a dia", com ara els llocs de treball creats, els km. de carreteres, el número de metges, etc.

Però trobo que aquesta campanya hauria d'haver estat una campanya institucional, i no partidista, com s'ha fet per part del PSC. Trobo que aquesta campanya del PSC és molt millor que la de la pròpia Generalitat ("Generalitat de Catalunya, com tú"...), que sembla una mica buida de contingut al costat d'aquesta.

M'agrada la campanya, però el que no m'agrada és que surti al costat d'aquests números, que són de tots, el logo del PSC, per qué trobo que son resultat de la tasca de Govern del tripartit, i no només del partit majoritari del Govern.

La Lourdes Muñoz també va plantejar aquest tema al seu blog i per la meva part vaig respondre en el meu aquí

 
At 9:39 AM, Blogger Mireia said...

Vale, i amb el Madricetilla que s'instal·larà al PSC què?, continuarà el govren d'esquerres o què?, ai quina por que hem fa el bitxo!

 
At 1:56 PM, Blogger AnJaka said...

Hi Quim, You can sign up Party Pokerwith CODE: RB2006 to get bounus :20% upto $100. regards

 
At 5:26 PM, Blogger Jordi Manchion said...

QUIM! Soc el Jordi Manchion!

No he podido por menos indignarme del artículo del tal Trallero en La Vanguardia...

No resisto responderle personalmente mi parecer...

Visca Quim LLena Cortina, i Visca Catalunya! Apa , endevant Tu si que pots...Un camí amb molts rocs mes ara cal feina ben feta...I tu la sabs fer de debó!!!

Salutacions...

 

Post a Comment

<< Home